Searching..
Cabaran Komik Online Malaysia - 6karya peserta
Bubur
Oz Ishak

Bubur Hebat Ayah!

Mengisahkan seorang ayah yang terpaksa menyediakan makanan bubur untuk anaknya tatkala ibu tiada dirumah.

Baca
Impian
Minablurr

Bekal

Kisah gelagat 3 orang sahabat karib yang ingin menikmati bekal mereka di kantin sekolah pada waktu rehat.

Baca
Impian
TDM

Menu Istimewa

Alif mencabar Ain mencuba menu istimewa di gerai makannya untuk mengubah persepsi Ain tentang kedai masakan tempatan.

Baca
Impian
Hafirito

Cita-cita Ibu

Seorang ibu yang gagal dalam mengejar cita-citanya untuk menjadi seorang Chef.

Baca
Bubur
Hokaizo

Buah Bom

Kisah dua orang sahabat dalam usaha mencari buah bom

Baca
Bubur
Langsuri

Resepi

Seorang Ninja yang tidak puas hati dengan resepi Ketupat dan Rendang yang sudah terkenal, lalu dia memberi cabaran untuk berlawan dengan resepinya.

Baca
Bubur
ALEXA -H-

Juara

Mengisahkan tentang seorang remaja bernama Adnan daripada SMK Bandar Tasik Kesuma bertanding dalam pertandingan memasak peringkat akhir bawah 17 tahun bersama Tammy dan Celine dari SMJK Yu Hua.

Baca
Laksa
NIF

Laksa kegemaran semua

Ibubapa Aurora sering sibuk berkerja menyebabkan Aurora terpaksa hidup berdikari. Jadi Aurora pandai memasak sejak kecil lagi. Suatu hari cikgu Atiqah menpelawakannya memasuki pertandingan memasak bertema ikan.Manpukah Aurora memenangi pertandingan tersebut?

Baca
Bubur
Napieychan & Jauhar Wing

Memoria

Di bandar ini, terdapat sebuah kafe misteri yang dijaga oleh seorang lelaki muda. Ada khabar angin yang mengatakan bahawa hidangannya mampu membawa seseorang ke masa silam.

Baca
Besar
Lemonlaichi

Makan Besar

Mengisahkan tentang seorang pemuda yang berkerja keras bagi menampung kehidupannya. Beliau sering ikat perut untuk kegunaan masa hadapan sehinggakan dia jarang berpeluang untuk menikmati makanan yang enak.

Baca
Dodol
Arief

Dodol

Hairi sudah lama tidak pulang ke kampung halamannya, dia perlu menyesuaikan keadaan yang telah berubah setelah kain lama tidak pulang.

Baca
Dodol
Bali

Dodol Memerang

Hanya Dodol Memerang sahaja yang mampu menarik perhatian Tuan Akbar! Mampukah Aaira dapatkan gula yang diperlukan sebelum jamuan bermula.

Baca
Nasi Lemak
Syafy Zahin

Nasi Lemak

Akim, seorang lelaki yang kelaparan dalam perjalanan mencari sarapan nasi lemak. Namun, nasi lemak habis. Lalu dia dicabar di laman sosialnya untuk memasak nasi lemak sendiri.

Baca
Imran
KentangPink

Imran & Nasi Lemak

Imran yang berumur 8 tahun lahir dari kalangan orang berada dan tidak diberi galakkan oleh kedua orang tuanya untuk makan makanan atau masakan yang bertaraf rendah seperti nasi lemak kerana

Baca
Ernie
Badruzart

Masakan Ernie

Ernie ialah seorang gadis yang ceria dan ringan tulang tetapi dia cuma jarang menolong ibunya memasak di dapur. Pada suatu hari dia ingin memasak sesuatu yang istimewa sempena hari lahir ibunya.

Baca
Berkongsi
Miras

Berkongsi Rasa

Ikram ditakdirkan bertemu dengan seorang budak yang mengajarnya kemanisan rasa berkongsi.

Baca
Nasi Dagang
TDM

Nasi Dagang Ummi

Nik menyahut cabaran Atif untuk memasak Nasi Dagang resepi ibunya walaupun dia sebenarnya tak pandai memasak

Baca
Berkongsi
Naga Kaca Mata

Ayuh Kita Hidangkan

Suatu petang Hafiz, 7 tahun sedang bermain , terhidu masakan ibunya menyebabkan dia berhenti bermain dan menuju ke dapur.Apakah Hafiz akan lakukan?

Baca
Resepi
Hattaf01

Resepi

Perjalanan hidup seorang anak yatim yang mempunyai resepi rahsia peninggalan ibunya dalam mencari ayahnya yang hilang.

Baca
Rimba
Fairsyart

Chef Rimba

Kisah ini menceritakan kehidupan Zaquan dan Samad atau lebih mesra dengan panggilan Zack dan Mat yang tersesat dalam sebuah hutan belantara.

Baca
WakTeh
Joshua Chung

Kerangkengan Wak Teh

Khuatiri dimakan, Raj mencari jalan untuk keluar dari kerangkengan Wak Teh

Baca
Bihun
Amna Shark & Emi

Bihun Sup Nenek Yan

Fakrul berdepan dengan kisah misteri bihun sup Nek Yan yang amat laris di kantin sekolahnya.

Baca
Peria
Kimi

Peria Goreng

Kisah Ihsan seorang remaja yang terlibat kemalangan yang mengakibatkan beliau hilang ingatan(berkemungkinan kekal) sehinggalah Ibu beliau datang melawat beliau....

Baca
Kuih
Siti Manan

Diari Kuih Hana

Kehidupan Hana yang berkait kuih-muih.

Baca
Bakar
TaraGraphika

Ikan Bakar

Ketika masa bermisi, Ejen Mejar Bayu berasa kelaparan.

Baca
Kuih
Shahappy

Syurga Gula-gula

Amir, seorang penggemar gula-gula dia dapat tahu daripada kawan dia yang ada sebuah kedai gula-gula di hujung kampung,jadi dia pergi untuk melihatnya...

Baca
Kuih
Apin Nism & Emi Nephry

Karipap Telur Tembakul

Adaptasi kisah Batu Belah Batu Bertangkup dalam versi di angkasa. Watak-watak utama terdiri daripada Mak Tanjung, Melur dan Pekan. Mak Tanjung telah memiliki karipap telur tembakul yang lama diidamkan kerana jarang ditemui.

Baca
Kuih
Br0 P4p3rm4n

Hostelicious

Sejak kafe sekolah terpaksa ditutup disebabkan kes pelajar keracunan makan,pelajar-pelajar asrama terpaksa menyediakan bekalan makanan sendiri.

Baca
Istimewa
Shishilion

Istimewa Hari Ini

Mengisahkan seorang adik yang tidak menggemari kuih tempatan , apakah yang akan dilakukan oleh abangnya untuk memastikan yang adiknya merasai keenakan kuih tradisional tersebut?

Baca
Istimewa
NaHaAi

L.A.K.S.A

Inspirasi dari kisah membesar dengan keluarga sendiri. berkongsi 'rasa' bersama. Kenangan yang mengingatkan aku kepada Baginda Rasulullah. Berkongsi walau sedikit.

Baca
Istimewa
elly&moondream

Masterji

Seorang chef terkemuka tumpas di dalam satu pertandingan memasak. Dia berazam mahu menjadi chef yang tidak dapat dikalahkan. Namun perjalanannya mengajar dia satu perkara lebih penting dari kemenangan...

Baca
Santapan
Flan

Santapan Nostalgia

Android model RF307 ditugaskan untuk menjaga atuk dan memantau kesihatannya. Tetapi apabila atuk mahu merasai makanan kegemarannya buat kali terakhir apa yang patut dilakukan?

Baca
Nasi
Koih & Marham

Nasi Goreng

Cerita mengenai seorang budak perempuan yang cuba memasak Nasi Goreng kegemaran keluarganya.

Baca
Kembara
Danial

Kembara Belajar Masak

Seorang lelaki bujang yang terinspirasi dari tv untuk belajar.Dia memulakan pengembaran ke rumah kawannya untuk belajr masak tetapi terdapat cabaran yang berlaku sepanjang perjalanan.

Baca
Nota
Shazz & Aniff Zazali

Nota

Mengisahkan seorang lelaki yang baru pertama kali hendak cuba memasak lauk kegemarannya

Baca
Bebel
Matsukichii & Azidah O.

Bebelan Ibu

Nina tidak berpuas hati dengan cara layanan ibunya ketika di dapur semasa mengajarnya memasak membuatkan Nina memberontak.

Baca
Sup
Soushimie

Penangan Sup Ummi

Mengisahkan seorang gadis bernama Nadia yang berusaha memujuk adiknya, Aqif pulang ke kampung berjumpa ibu mereka tetapi tidak berjaya. Dengan bantuan kawan baiknya Laila, akhirnya Nadia mencuba satu cara yang menguji kemahiran memasaknya.

Baca
Mama
Haziqdallye

Mama Sakan

Kisah ummi dan anaknya....

Baca
Rezeki
Nurejad

Rezeki Kita

Perjalanan ali dalam menghantar makanan yang diorder melalui aplikasi tempahan makanan online. perjalanan yang ditempuhi mempunyai pelbagai halangan...bagaimanapun, diakhirnya......

Baca
Trauma
Adham Mus

Trauma Papa

Kai, seorang lelaki berbapakan sepasang kembar yang trauma akan dapur namun dia perlu menyahut cabaran si isteri untuk memasak sarapan, makan tengahari serta makan malam buat anak-anak meskipun memasak bukan kepakarannya.

Baca
Lelembut
Langsuri

Lelembut

Kartika yang pengsan di hutan lalu di selamatkan oleh 2 ekor Lelembut yang ingin mengambil kesempatan untuk masuk ke alam Manusia, dengan berumpankan Ubi rebus.

Baca
Demi
Aiman Hakim & Mrs Rabbit

Demi Sesuap Nasi

Rahman mempunyai satu tanggungjawab untuk diselesaikan.

Baca
Siput
8ctober Studio

Kuih Siput

Kadang-kadang cara dan nada percakapan mampu mengubah tujuan dan makna asalnya. Muis mengimbau kembali peristiwa kuih siput yang diberi kepada dia oleh rakan sekelas lamanya, Anis, 4 tahun dahulu. (Berdasarkan kisah sebenar)

Baca
Rencah
Sang_Pemimpi

Rencah No.5

Asam garam kehidupan di asrama tidak akan lengkap tanpa kisah Lagenda Misteri Asrama berlegar - legar di tiap - tiap kamar. Seorang pelajar perempuan tekad menyeru satu lagenda dengan bakat memasaknya, berharap agar hajatnya dikabulkan. Mampukah masakan mengubah takdirnya, atau segalanya cumalah tahyul semata - mata?

Baca

Klik Untuk Komen
 PENEGASAN! :Tiada bahagian daripada website ini boleh diterbitkan semula dalam sebarang bentuk atau dengan apa-apa cara, termasuk fotokopi, rakaman, atau lain-lain kaedah elektronik atau mekanikal tanpa terlebih dahulu mendapat kebenaran bertulis daripada pihak pelukis komik dan pengetahuan admin.


MAKLUMAT JARINGAN

MEDIA SOSIAL