Searching..
Cabaran Komik Online Malaysia 2018karya peserta
Cinta
Ai Decade

Cinta & Pengorbanan

Azman merupakan seorang remaja yang sedang dilamun cinta bersama kekasihnya. Namun begitu, kekasihnya secara tiba-tiba berubah perasaan terhadapnya dan meminta untuk memutuskan hubungan.

Baca
Impian
SAAAF

Impian Sahabat

8 orang sahabat bercita-cita untuk menjadi tentera sejak dari kecil. tetapi lama-kelamaan hampir kesemua sahabat telah pudar minatnya kearah tentera. mereka berhenti berusaha dan yang tinggal, hanyalah Abu dan Ali.

Baca
Impian
Miras

Demi Keluarga Dan Negara

Seorang tentera yang juga merupakan seorang bapa perlu membuat pilihan hidup sama ada berjuang demi negara ataupun pulang kepada keluarganya.

Baca
Impian
MoonDream & Zero

Permainan Perperangan

Mengisahkan tentera bernama John mempertahankan tanah air dari diserang musuh dan Jeneral Atikah merancang strategi bagi memastikan kemenangan mereka semua. Adakah mereka dapat bertahan, atau kalah di tangan musuh?

Baca
Wira
SAAAF

Wira

Seorang budak bernama Zalikha diselamatkan daripada perompak oleh seorang askar tanpa senjata. Zalikha kagum melihat askar itu dan ingin memberi patungnya sebagai terima kasih.

Baca
Wira
MoonDream & P.Bossu

Demi-Nya

Salmah kehilangan tunangnya ketika dalam peperangan 2 tahun lepas. Dia memilih untuk menjadi pengajar kadet baru untuk menghilangkan traumanya. Namun lain pula yang terjadi...

Baca
Ashkar
TDM

Ashkar-Man

Mengisahkan seorang pemuda, Man yang ingin menjadi askar namun dihalang oleh bapanya atas sebab tertentu.

Baca
Ejen
Feettri Ibrahim

Ejen Harapan Palsu

Di sebuah Pusat Pemulihan, seorang bekas skuad penyelamat mengimbau saat-saat beliau mempersoalkan adakah beliau berada dalam skuad yang membawa harapan, atau hanya mengikut arahan dan membawa harapan palsu.

Baca
Ultima
Miras

Ultima

Farez, seorang tentera yang terpaksa 'membelot' kepada kerajaan baru yang zalim. Beliau bekerjasama dengan Prof Shahid bagi menentang kezaliman Jaafar.

Baca
Addin
Hazzi Kun & Fiqzz

Demi Ad-din

Selepas menduduki ujian Pentaksiran Tingkatan Tiga, aku ingin mengorak langkah untuk meneruskan kerjaya abah sebagai seorang pejuang. Namun, mak menghalang impian aku atas alasannya tersendiri.Apa yang harus aku lakukan?Ini kisah aku dalam mencari erti sebenar seorang pejuang...

Baca
Saniti
Artzazel & MoonDream

Saniti

Mengisahkan seorang anggota tentera yang menjadi tahanan penceroboh sempadan negara. Semasa dalam tahanan, dia disoal siasat dengan kejam oleh pihak musuh.

Baca
Saniti
Shahappy

Hajat

Iwan, seorang pelatih tentera wataniah, dia turun ke bandar untuk membeli barang dalam perjalanan pulang dia terserempak dengan seorang budak perempuan, budak perempuan itu cakap dia sesat.

Baca
Wira
Tapioca

Wira Semut Merah

Prebet Pusitak dan Prebet Gombuta terpisah dengan skuad mereka selepas konfrontasi diantara tentera bersekutu dengan tentera Jepun,sedang mereka berehat memikirkan jalan seterusnya mereka ditawan tentera Jepun,apakah yang akan dilakukan mereka berdua untuk melepaskan diri dari tahanan tentera Jepun?

Baca
Nagapura
Rohaidi Ramli

Nagapura

Seorang pemuda datang menghadap raja dalam keadaan cemas tetapi hanya Datuk Bendahara dan Datuk Laksamana yang ada di balairong lalu menceritakan sesuatu yang menakutkan berlaku di Pasar Besar. Bendahara tidak mempercayai pemuda itu dan menganggap ianya satu jenaka lalu menghalau pemuda tersebut.

Baca
Yes
NaYieol

(YA/YA)

Dua pilihan yang akan menentukan nasib Komander Reza.Setelah diculik,beliau diberi dua pilihan,bekerjasama dengan musuh atau keluarganya dibunuh.Bekerjasama dengan musu?

Baca
Barisan
Flan

Barisan Terakhir

Ameera-07 adalah barisan terakhir pertahanan negaranya yang terus berusaha untuk melindungi perkara-perkara yang dia sayangi. Namun kebenaran tidaklah seindah apa yang dibayanginya

Baca
Ayah
M1u

Ayahku Tentera

Mengisahkan Ain yang sejak kecil sentiasa merindukan ayahnya yang merupakan seorang anggota tentera.

Baca
Apa
Apis SiEpilapsy

Apa Itu Tentera Sebenar

Din merupakan seorang anggota Tentera Darat Malaysia,Dia berhasrat untuk menjadi seorang anggota tentera yang hebat dan terkenal seperti Lagenda negara kita.

Baca
Jawapan
iNoru

Jawapan

kisah seorang isteri anggota tentera diuji dengan kesukaran hidup. Puan Rafikah turut dilanda dilema untuk menjawab pertanyaan anaknya berkenaan ayahnya, bimbang anaknya yang masih kecil tidak dapat menerima kenyataan sepertimana dirinya sendiri.

Baca
Harapan
fdokuro

Projek : Harapan

Beberapa tahun yang lalu,kawasan perumahan Nasir telah diserang sekumpulan pengganas dan kerana serangan tersebut jugalah Nasir menjadi yatim piatu.Selepas beberapa tahun kemudian,Nasir menjadi seorang askar dan merupakan ahli pasukan Harapan.Pada suatu hari,Harapan telah mendapat satu laporan akan kelibat 3 orang yang agak mencurigakan di sebuah klinik....

Baca
X
Nurejad

Projek X

Sebuah kisah tentang seorang anak muda yang mencari jawapan terhadap soalan tentang peperangan dan sering berharap agar suatu masa semua manusia dapat bersatu hati.

Baca
X
Aniff Zazali

Siong

Seorang tentera yang mengalami kejadian yang tidak diingini ketika dia berseorangan di dalam hutan.

Baca
pulau
Rezwie

Misi Di Pulau Terpencil

Kisah dua orang sahabat iaitu Nazri dan Zukie yang diberi tugas untuk menjalankan misi penyamaran bagi menumpaskan sekumpulan lanun di sebuah pulau yang terpencil. Adakah misi mereka berjaya ataupun sebaliknya?

Baca
1511
Shishi lion

1511

Mengisahkan perjuangan askar melayu melaka ketika serangan portugis pada tahun 1511

Baca
Kami
AreCap

Kisah Kami

Menceritakan tentang 5 orang sahabat mencuba nasib dalam dunia ketenteraan. Menghadapi dugaan dan cabaran untuk menlepasi ujian sewaktu temuduga. Adakah mereka akan berjaya?

Baca
Perang
alterego

Perang Ilusi

Mengisahkan seorang perajurit yang bertarung siang dan malam mempertahankan negara, tetapi kemunculan seorang lelaki misteri membongkar kebenaran, mengubah segalanya.

Baca
Kod
iNoru

Kod 1072

Amran tidak menyangka perkhemahan yang disertainya membawa kepada pertemuan yang tak diduga.Setelah menyaksikan sendiri kumpulan tentera bersenjata, dia nekad untuk menyelamatkan rakan-rakannya yang ditawan. Tiba-tiba, muncul pula penyelamat yang tidak disangka-sangka. Siapa dia? Berjayakan Amran?

Baca
Dorana
Freerocomics

Dorana

Dunia berada diambang kemusnahan akibat peperangan yang meletus angkara sifat tamak manusia. Akan tetapi, dalam kancah peperangan itu, dua jiwa dari dua dunia bertemu.

Baca
Bala
Icecream

Bala

Mengisahkan tentang prebet khairul yang berusaha untuk menjadi seorang askar di zaman di mana robot yang mempunyai kesedaran manusia ditugaskan untuk menjadi askar untuk menyelamatkan ibu bapanya yang terpisah dengannya semasa konflik dalaman melaka berlaku.

Baca
Bukan
Kartunis Shafiq

Kemerdekaan Bukan Selamanya

Fitrah seorang perempuan kampung biasa dan tidak tahu apa-apa tentang peperangan,dia kehilangan keluarga,harta benda dan tempat tinggalnya akibat serangan pembersihan penyokong diraja dilakukan oleh tentera Republic Malaysia.

Baca
Seorang
Kamilisme

Aku Seorang Tentera

Pada tahun 1941, Tanah Melayu telah diserang oleh tentera daripada Empayar Jepun. Tentera Tanah Melayu berkorban untuk tanah air, agama dan keluarga.

Baca
Raya
Amin Nimax

Malaysia Raya

Serangan portugis pada tahun 1511 merupakan mimpi ngeri kepada semua rakyat dan kerajaan di nusantara.zaman berganti zaman, nusantara telah berevolusi kepada sebuah tamadun maju dan modern hasil mengejar ketinggalan mereka di era kolonial. bagaimana jika suatu hari kita mampu ke zaman lampau dan mengubah sejarah..???

Baca
Gambar
Zyeichuu

Gambar Kenangan

Seorang jurugambar yang ditugaskan mengambil gambar detik-detik kecemasan semasa serangan Lanun Sulu di Lahad Datu yang akhirnya mengheret beliau ke situasi cemas dimana dia perlu menjadi tentera bidan terjun.

Baca
Pulang
Paiz

Pulang

Pulang ini mengisahkan tentang sekumpulan tentera yang mempunyai satu misi yang sangat berat dengan kesanggupan mereka menaruhkan segala jiwa dan raga dalam menyelesaikan misi mereka di dalam hutan. Mereka juga mempunyai satu harapan yang besar untuk PULANG . Adakah, mereka dapat selesaikan misinya dengan berjaya dengan membawa harapan untuk PULANG?

Baca
Tangkis
Lee

Unit Tangkis

Malaysia telah menerima pelawaan Rusia untuk menyertai pertandingan "Tank Biathlon" 20XX. Unit Tangkis beserta dengan kereta kebal MBT PT91M Pendekar telah diutuskan ke Rusia untuk bertanding dalam pertandingan ini.

Baca
Janji
Siti Manan

Janji Terakhir

Kisah Pendekar Malik terpaksa tinggalkan keluarganya dan berjanji akan balik selepas berperang.Saksikan kisah Pendekar Malik dengan isterinya.

Baca
Haizah
Zuk Hilmie & Shnichii

Haizah

Setiap yang hadir pasti akan pergi. Kehilangan itu pasti terasa. Itulah yang Aisyah rasa apabila rakan karibnya, Haizah terkorban dalam peperangan. Cerita ini mengisahkan bagaimana Aisyah secara perlahan- lahan menerima pemergian Haizah supaya dia dapat meneruskan hidup seperti sediakala..

Baca
Pulang
TDM

Pulang

Syafiq menyertai misi mencari ayah mertuanya, Amin walaupun dia agak keberatan meninggalkan isterinya, Ain.

Baca
Serangga
Kingmondok2

Askar Serangga Bio

Askar kacukan genetic antara manusia dan serangga,Pelindung bandar kubah angkasa penempatan terakhir rakyat malaysia selepas kemalangan bom kimia.Tugas mereka untuk melindungi bandar kubah angkasa dari serangan manusia parasit. Inilah kisah mereka..

Baca
Janji
Azumi

Janji Syah

"Syah tak benarkan abang pergi" jawab Syah dengan pantas. "Apa Syah cakap ni? tanya abang dalam kekeliruan.Syah sudah dapat agak apa yang mahu dikatakan abangnya. Apakah yang dimaksukan oleh Syah?

Baca
Situasi
Syahrol

Situasi

Kisah menceritakan seorang pelajar sekolah menengah bernama Hairi yang suka memperlekehkan askar melayu. Akibat kelakuan biadabnya ketika beliau berada di sebuah muzium negara, beliau telah mengalami satu kecelakaan yang menyebabkan beliau pengsan.

Baca
Iktiar
Nurel & Toadfrogs

Ikhtiar Hidup

Seorang tentera yang ingin pulang ke markas tenteranya telah menemui jalan yang buntu, akhirnya dia mendapat pertolongan daripada seorang budak misteri.

Baca
Semangat
Mihouchin

Semangat!

Mia seorang gadis yang mempunyai impian untuk menjadi askar namun dihalang oleh bapanya kemudian bertemu dengan askar wanita yang berjaya tewaskan penceroboh di kawasan perairan Kota Kinabalu.

Baca
Palapes
Hafiazuh_Risan

Palapes

Imbas kembali seorang tentera tentang permulaan hidupnya sebagai seorang pegawai kadet wanita yang seterusnya membawa dirinya menceburi perkhidmatan ketenteraan dengan lebih serius.

Baca
Droid
Afiz Che

Droid

Kisah Pertempuran Di Antara Tentera Manusia Menentang Tentera Robot Yang Dikenali Sebagai DROID.

Baca
Barongan
Ayep Shinigami

Barongan

Barongan mengisahkan sekumpulan pemuda yang berjuang ingin membebaskan tanah air mereka daripada penjajah. Penjajah yang datang telah menjadikan penduduk tanah air mereka sebagai hamba dan dipaksa kerja dibawah penjajah.

Baca
Along
Zayn Artwork

Along

Qabiel merupakan seorang tentera elit yang hebat walaupun pada mulanya dia tidak pernah berminat untuk menjadi seorang tentera.Dia teringat semula kisahnya bersama alongnya yang telah memberi inspirasi kepada Qabiel untuk menjadi seorang tentera.

Baca
Apa
Sang Kandil & Langsuri

Apa Erti Semuanya

Satu squad tentera yang di tugaskan untuk meninjau sebuah pulau yang muncul secara tiba-tiba di perairan Malaysia. setelah tiba di sana meraka diserang oleh sejenis makhluk aneh dan kejadian pelik mula menimpa protagonis yang telah hilang sebahagian ingatan setelah diserang.

Baca
Yusoff
Naraster

Yusoff

Setelah pertahanan pertama lumpuh akibat letupan bertubi dari pihak musuh, Badrol hilang di hutan selama lima hari. Tiada siap tahu apa yang dilaluinya.

Baca
Mimpi
Mikimiki

Mimpi Yang Indah

Semasa lawatan sambil belajar ke Muzium Perang, Cikgu Fatiha ternampak bayang seseorang yang menyerupai abangnya. Masalahnya Abang Fatih sudah lama meninggal dunia. Jadi siapakah orang itu? Adakah semata-mata ilusi atau ada mesej di sebaliknya?

Baca
Telapak
Mia Ali

Telapak

Dihantui peristiwa lama.

Baca
Telapak
Mrs Rabbit

Rahsia Kemenangan

Ibu Munir membongkarkan rahsia kemenangan seorang tentera

Baca
Warkah
Aqiff

Warkah Untuk Generasi

Dua orang cucu bertanyakan datuk mereka tentang kisah silam beliau sewaktu berkhidmat sebagai seorang askar Melayu untuk berhadapan dengan ancaman penceroboh. Berdasarkan kisah datuk mereka,pelbagai onak dan duri telah ditempuhi demi oleh beliau demi mempertahankan keamanan negara.

Baca
Game
Raion

Permainan

Fahimie atau dikenali sebagai Him menghabiskan masanya bermain game PlayerUnknown's Battlegrounds(PUBG) dalam telefon pintarnya. Sehinggalah adik perempuannya,Ira mengajaknya bermain bersama-sama dengannya dengan memaksanya.

Baca
Gerak
Saaaf

Gerak Gerak Gerak Khas!

Kisah tentang seorang ahli special force juga dikenali sebagai 'Gerak Khas!' menghadapi cabaran dalam melunaskan tanggungjawab.

Baca
Logam
The Magnificent & The Unknown

Logam

Sekumpulan tentera unit khas, Tamingsari dan sebuah Robot bernama Logam.

Baca
Wabak
Hakim

Wabak

Terjadi insiden serangan di Hospital Bangi yang mengakibatkan kematian yang ramai. Insiden itu melibatkan kakitangan hospital dan pesakit. Pihak kerajaan mengarahkan kesemua anggota keselamatan seperti tentera, Polis dan Bomba untuk melakukan operasi cari dan menyelamat dan Operasi memburu pihak bertanggungjawab.

Baca
Jejak
Sugarryu

Jejak Langkah

Pada tahun 20XX, tercetus konflik di antara orang-orang super dengan pihak atasan berikutan huru-hara yang disebabkan oleh sekumpulan orang-orang super.

Baca
Korban
Pine

Pengorbanan

Seorang remaja lelaki yang obses membaca komik yang menceritakan seorang lelaki berusaha menyelamatkan negaranya. Remaja tersebut terpengaruh dengan perasaan cinta akan negara yang diterapkan dalam komik tersebut. dia juga berkesempatan berbual dengan seorang pakcik ketika menaiki tren.

Baca
Hati
Tulip Biru

Hati Seorang Penjajah

Leftenan askar Jepun yang sedang mengejar perempuan dikehendaki sebagai anti-penjajah.

Baca
Bela
Kobalt33

Belasungkawa

Apa yang lebih penting? Orang yang disayangi ataupun maruah diri? Qayyum memilih untuk mempertahankan orang yang disayanginya, lantas itu memihak kepada musuh. Seterusnya, menjadi korban kepada kejahilan diri sendiri.

Baca
530
ShimaNick

5:30AM

Mat terkenang tentang zaman dia berperang. Di mana kehidupannya untuk selama-lamanya, diubah oleh seorang sahabat yang dikenali zaman perang. Dengan memahami apa maksudnya berperang untuk tanah air. Dengan kedalaman sebuah perjanjian dengan seorang sahabat.

Baca
Prajurit
Vulpecula

Prajurit Setia

Mengisahkan tentang liku-liku yang dilalui oleh 3 prajurit iaitu Sarjan Kamarul, Prebet Kamal dan Prebet Pradeep dalam menjalankan tugas mempertahankan tanahair.

Baca
Operasi
REITZ CAMPBELL

Operasi Batu Lintang

Sepasukan tentera elit telah dihantar untuk menjejaki saki baki pengganas yang berada dalam sebuah bandar, mereka telah bertembung dan bertempur di bandar itu.

Baca
armada
NaYieoL

Armada Kecil!

Peperangan boleh berlaku di mana-mana sahaja,walaupun dalam rumah. Seorang budak lelaki dan semut,siapa yang menang?

Baca
Sarjan
Awgku

Sarjan Gemilang

Mengisahkan perjuangan Sarjan Gemilang dan pejuang lain menentang militan ekstremis bergelar Sang Saka yang cuba menggugat keamanan tanah air.

Baca
Makna
Rozul

Makna Perjuangan

Bekas tentera yang telah berhenti selama 2 tahun dan kini dia dipanggil semula untuk berkhidmat kepada negara buat kali terakhir.tetapi berlaku pertelingkahan antara isterinya.

Baca
Aura
Anuar

Aura

Satu fenomena aneh telah berlaku di tengah-tengah bandar raya kuala lumpur apabila sebuah lubang hitam yang besar muncul dan membuka jalan pada kehidupan asing yang ganas untuk menakluki bumi tetapi dihalang oleh seorang askar yang bernama Amirul.

Baca
Luar
aml

Luar Biasa

Aisha seorang askar di dalam satu pasukan khas tetapi tidak menggunakan senapang untuk menewaskan musuh, tetapi mempunyai senjata rahsia yang lebih kuat dan dirahsiakan daripada dunia luar....

Baca
Detik
Imar

Detik

Beberapa detik sebelum berakhir...

Baca
Aku
Aronz & Aniff Zazali

Aku Akan Pulang

Anggota tentera elit Grizzlies Brigade, Razman, berjuang mempertahankan negara dan bertarung nyawa untuk kembali ke pangkuan keluarga.

Baca
Aku
⭕⭕

Simulasi

Hanya Sebuah Simulasi...

Baca
Pergi
Uzair Rashid

Pergi

Pergi...

Baca
Kadet
Anep Yap

Kadet

Dalam perang,apakah yang lebih penting?Kekuatan atau taktik?

Baca
Perang
Anep Yap

Perang yang sebenar

Mengisahkan tentang satu peperangan yang berlaku dalam diri manusia

Baca
Peluang
Hanza & Khairul Amirin

Peluang Kedua

Lantaran cedera parah setelah menentang komunis, seorang tentera hanya mampu terbaring menunggu mati. Namun begitu, pertolongan Tuhan datang dari arah yang tidak disangka-sangka.

Baca
Terima
Hiroshikee

Terima Kasih, Abah..

Iman yang dipaksa bapanya untuk menjadi tentera sedangkan tidak pernah itu bukanlah impiannya. Sebuah cerita tentang pengertian menjadi seorang tentera..

Baca
Warisan
Nisrina A.N & Aniff Zazali

Warisan

Kisah seorang pelakon yang hendak melakonkan watak seorang tentera

Baca
Hanya
Aronz

Hanya Doa

Sebuah kisah antara Anif dan seorang tentera yang menceritakan situasi pahit dalam mempertahankan negara tercinta.

Baca
Hanya
Rowr

20 Tahun

Setiap tentera yang berjuang di medan perang mereka pasti akan menerima latihan-latihan asas yang disediakan, ikuti Sarjan Radhi bersama Platun-nya untuk menjalani latihan di kem tentera

Baca
Manusia
Salisalu

Manusia

Manusia

Baca
Smile
Spirited Smile & Emzy

Kerna Senyuman

Komik ini menceritakan seorang penulis buku amatur yang menjadikan kisah silamnya bersama 3 orang rakan (yang merupakan ahli tentera) sebagai ilham untuk karyanya yang terbaru.

Baca
Smile
Natanel

Misi 4 Perajurit

Sebuah pencerobohan sedang berlaku di sungai golok, kelantan. Pihak KKM telah mengesahkan bahawa pencerobohan itu adalah pengganas yang pernah membuat kekacauan di negara yang. Tindakan pantas telah diambil oleh pihak (GGK) Grup Gerak Khas untuk menjalankan misi rahsia.

Baca
Tua
Den

Si Tua Mata Satu

Seorang tua misteri yang mahukan sesuatu dari seseorang remaja

Baca
Bravo7
Hafizi Hafiz

Skuad Bravo 7

Kekuatan ketenteraan adalah kekuatan negara yang mana kekuatan tersebut adalah juga bantuan daripada Sang Maha Pencipta.

Baca
Sejarah
Ishaq

Sejarah yang dirahsiakan

Melaka merupakan sebuah kerajaan yang kuat. kerajaan yang kuat semestinya mempunyai pelbagai pemodenan dari pelbagai aspek termasuklah tentera. tetapi mengapa ramai masih menganggap Melaka hanya menggunakan keris dan panah sahaja untuk berperang? adakah ia benar?

Baca
Leftenan
Nana Ramli

Leftenan Adnan Tidak Mati

Bagaimana sebenarnya Adnan masih hidup? Di manakah dia?

Baca
Pilihan
Syah

Pilihan

Dalam satu sesi pemilihan perajurit, mereka diberi pilihan samada untuk kekal berdiri atau pulang, hanya jiwa yang kental sahaja terus berdiri.

Baca
Impian
Haziq Dali

Impian

Bacalah dengan hatimu

Baca
Kerajaan
Leorei

Kerajaan Terakhir

Portugis telah melancarkan serangan ke atas Melaka.

Baca
Pak Nor
Wuwah

Pak Nor

Fairuz dan Ali ditakutkan dengan cerita seorang lelaki dengan wajah berparut yang tinggal di kampung mereka. Selepas dikejutkan oleh Pak Nor, mereka mendengar kisah sebenar darinya.

Baca
Surat
Mblade

Surat

Mengisahkan tentang nasib dua orang askar selepas tamatnya ancaman dari kumpulan lanun.

Baca

Load comments
 DISCLAIMER :No part of this website may be reproduced in any form or by any means, including photocopying, recording, or other electronic or mechanical methods without first obtaining permission from the comic artist or the admin of this website.
PENAFIAN :Tiada bahagian daripada website ini boleh diterbitkan semula dalam sebarang bentuk atau dengan apa-apa cara, termasuk fotokopi, rakaman, atau lain-lain kaedah elektronik atau mekanikal tanpa terlebih dahulu mendapat kebenaran daripada pihak pelukis komik itu sendiri atau admin website ini.